Angolóra, ultrahangos fogkőeltávolítás, betelt a naptár

A fokgkőeltávolítás nem csak esztétikai kérdés, hanem egészségügyi is. Ezzel nemrég szembesültem, mikor elmentem a Fogászati Klinikára. Angolóra és ultrahangos fogkőeltávolítás szerepelt aznapra a naptárban. A Fogászati Klinikán profi ellátásban volt részem.

Hogy miért a Fogászati Klinika, Budapesten, a Kacsa utcában? Mert ők profi szakemberek, széleskörű tudással, folyamatos fejlődéssel. És ilyen a rendelő is. Korszerű, modern. Emellett pedig barátságos, kellemes hely, ahol még az sem retteg a fogorvostól, aki amúgy meg retteg. Én a rettegők csoportját erősítettem sokáig, aki még az egyébként épphogy csak kellemetlen fogkőeltávolítástól is fél.

Ez megváltozott, mióta a Fogászati Klinikára járok. Lehet, hogy a finom málnás zsibbasztó zselé az egyik oka, de van itt még más is. A Fogászati Klinikán tudtam meg, hogy a fogkő voltaképp a nyálból kivált dolog, ami felrakódik a fogakra. Persze vannak olyan tényezők, melyek befolyásolják a képződését, de közrejátszik ebben a genetika is. És hogy miért is veszélyes? Mert ez nem csak egy réteg, ami sok ember hiedelme szerint még tartja is a fogakat, hanem egy olyan kalciummal teli kövesedés, ami tele van baktériumokkal. Bizony, akinek fogköve van, annak a szájürege tele van baktériumokkal, melyek aztán nagy problémákat is okozhatnak később. Ezért is szükséges az eltávolításuk.

Akinek fogköve van, az tudja, hogy mennyire érzékeny az eltávolítására, hogy mennyi idő alatt képződik újra a fogköve. Persze a gondos szájápolás, a higiénia, a rendszeres, alapos fogmosás, a fogközök tisztítása, a szájzuhany használata mind mind közrejátszanak abban, hogy lassabban képződjön a fogkő, de az az igazság, hogy előbb-utóbb újraképződik.

A Fogászati Klinika rendelőjében ultrahangos fogkőeltávolítást végeznek. Ami egy profi, modern eszköz, és ahová nem fér be, ott a dentálhigiénikus kézzel távolítja el a fogkövet. Ha elszíneződések maradnak ez után is a fogakon, akkor sópolírozás következik. Ha minden rendben van, akkor már csak egy pasztát kap a fog, egy olyan polírpasztát, ami védi és simává is teszi a fogunkat. Ez enyhíti az érzékenységet is. Végezetül pedig a dentálhigiénikus tanácsokat ad a páciensnek, hogy mire is figyeljen a szájápoláskor.

Így leírva nem tűnik sem fájdalmasnak, sem hosszasnak a folyamat és ez valóban így is van. Vannak bizonyos esetek, amikor nem elég egy alkalom a fogkőeltávolítása, ezek azok, amikor már olyan régóta fennáll a probléma, illetve olyan súlyos, hogy ínyvérzéssel és kellemetlenséggel jár az eltávolítása. Ilyenkor a szakember több alkalmat szokott javasolni.

Az ultrahangos fogkőeltávolítástól egyáltalán nem kell megijedni, a Fogászati Klinika rendelőjében mindenki jó kezekbe kerül. A fogorvosbudapest.info oldalon bárki tájékozódhat a rendelő szolgáltatásairól. Nem csak esztétikai fogászattal, hanem mindennel foglalkoznak, ami fogorvoslás. Fogpótlásokkal, fogtöméssel, foghúzással.

Ha pedig valakinek rendben van a fogsora, akkor még az angoltanulás is sokkal könnyebben megy.