Hogyan jön össze az angol tanfolyam és az inverter? Elárulom!

Az idei év legfontosabb célja az volt számomra, hogy fejlesszem az angol nyelvtudásom. Ennek érdekében beiratkoztam egy angol nyelvtanfolyamra a nyár folyamán. Az órákon is rengeteget tanulok, de otthon, önállóan is kell készülni az órákra. Épp nagy tanulásban voltam a minap, amikor szembe jött velem az “inverter” kifejezés. Ezt nemhogy angolul, de még magyarul sem ismertem.

Ekkor azonban felfedeztem ezt a blogbejegyzést, ahol kellően felvilágosodtam a témában. Az inverter tulajdonképpen nem más, mint a napelem mozgatórúgója. Az egész rendszer magja. Ahhoz, hogy szerepét megértsük, tisztába kell kerülnünk az egész napelem rendszer működésével. A napelemek úgynevezett fotovoltaikus rendszerek, ami azt jelenti, hogy a beeső napsugárzást elnyelik szabad részecskék formájában. A napelem alsó rétegei aztán ezekből a részecskékből egyenáramot generálnak. Namármost ez mind szép és jó, de ahhoz, hogy háztartási gépeink, a lámpák és az egyéb elektromos berendezések működni tudjanak, nekünk bizony váltakozó áramra van szükségünk.

Ezért felelős az inverter. A feladata ugyanis, hogy a napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Megnevezése szó szerint fordítva cserélőt jelent és feszültség-átalakító berendezés található benne. Az inverter különböző teljesítményű lehet, a szükséges méret meghatározása szakember feladata. Rengeteg tényezőt kell számba venni akkor, amikor megnézik, mekkora inverter beszerzése szükséges.

Elsősorban azt kell kiszámolni, hogy mennyi egy adott háztartás éves áramfogyasztása. Érdemes azonban azt is számba venni, hogy a későbbiekben – a fogyasztás esetleges növekedése nyomán – nagyobb teljesítményű inverter beszerzése válhat szükségessé. Így ami pillanatnyilag megfelelő, az nem biztos, hogy a későbbiekben is az lesz. Fontos továbbá, hogy jó minőségű, neves gyártóktól származó inverter kerüljön kiválasztásra. Nem érdemes silány inverter mellett letenni a voksot, hogy aztán pár éven belül cserélni is kelljen. Mivel úgy is rövid időn belül visszahozza az árát, ajánlott inkább jó minőségű és nagyobb teljesítményű inverter vásárlásában gondolkodni.

Azt már tudjuk, hogy az inverter alakítja az egyenáramot váltakozó árammá, amelyet majd mi használni tudunk. De hogyan is tehetünk szert napelem rendszerre? Első körben egy helyszíni felmérés szükséges, melyet a legtöbb napelemmel foglalkozó cég ingyen elvégez és semmilyen kötelezettséggel nem jár számunkra. Ez csupán egyfajta tájékozódás. A felmérés során megnézik a házunk tájolását, a tető dőlésszögét, az árnyékolást és szemrevételezik az áramvételezési pontokat is. Így pontos költségvetést tudnak készíteni és meg tudják tervezni a napelemeket. Meghatározzák, hogy pontosan mennyi és mekkora napelem telepítése szükséges, milyen inverter lenne a megfelelő. A tervezést és a kivitelezést is fontos, hogy szakember végezze.

Maga a telepítés már csak egy napot vesz igénybe. Az ezzel kapcsolatos hivatali procedúra azonban akár egy hónapig is eltarthat. Viszont mindenképpen megéri az anyagi ráfordítást és a befektetett energiát is, hiszen a megtérülési időt követően teljesen ingyenes lesz az elektromos áram és a környezetet sem szennyezzük feleslegesen.

Így ismerkedtem meg az inverter fogalmával angol tanulmányaim során és így lettem okosabb a napelemek működése terén. Az angol tanulást folytatom tovább természetesen. Sőt, még az is elképzelhető, hogy miután letettem a nyelvvizsgát, napelem és inverter beruházásba kezdek majd.