Miért késett Tamás az óráról?

Már gyerekkorunkban is azt mondták nekünk a szüleink, hogy tanuljuk csak a nyelveket szorgalmasan. És ez így is volt. Én megfogadtam ezt a tanácsot és mindig is tudatosan figyeltem arra, hogy tanuljam a nyelveket.

Az első és talán legfontosabb nyelv az életemben az angol, hiszen ma már e nyelv nélkül semmit sem tudnánk kezdeni az életben. Pontosan ezért is döntöttem úgy anno, hogy angol tanár leszek.

Nagyon jó döntésnek tartottam, amit a mai napig sem bántam meg. Egy abszolút jó döntés volt és teljes mértékben megtaláltam a számításaimat, mert nagyon szeretem azt, amit csinálok.

Az egyik nap Tamás, az egyik kedvenc tanítványom jött hozzám, de késett, pedig ő nem szokott. Aztán természetesen angolul elmesélte a késésének okát: az angol óra előtt járt nála egy mérnök az E.E.G. Tanúsító Kft.-től, aki az energetika tanúsítványhoz mérte fel az ingatlanukat.

Energetika tanúsítvány? Tamás elmesélte, hogy ahhoz, hogy el tudják adni a házukat egy energetikai tanúsítványt kell kiállítani, amihez most járt náluk a mérnök.

A tanúsítvmányt az e-tanusitas.eu oldaon rendelte meg, ahol egészen egyszerűen egy űrlapot kellett kitölteni olyan adatokkal, mint a neve, a telefonszáma, az email címe és az ingatlan címe. Ezután az űrlapon ki kellett választani, hogy milyen szolgáltatást szeretne igénybe venni a cégtől, majd pedig még arra is volt lehetőség, hogy egy rövid üzenetet hagyjon, amiben az egyéb kívánságainkat lehet megírni.

A megrendelés után a cég elküldi az adatinkat az illetékes mérnök kollégának, aki pedig felveszi velünk a kapcsolatot. Vagyis egyeztet velünk arról, hogy mikor tudná személyesen is megnézni az ingatlant. A felmérés során a mérnök megtekinti az adott épület fűtési rendszerét, az ablakok és ajtók állapotát, a melegvíz felmelegítésének módját és még több egyéb dolgot is.

A helyszíni ellenőrzést követően az adatokat beküldik az irodába, ahol az ottani kollégák elkezdik feldolgozni azt és megkezdik az energetikai tanúsítvány kiállítását. A jelenleg hatályban lévő szabályozások alapján, Magyarországon az épületeket 12 kategóriába sorolják, egészen AA++-tól JJ kategóriákig. Viszont ma már a CC kategóriánál nem találunk rosszabb új építésű ingatlant.

energetika tanúsítvány

Miután elkészült az energetikai tanúsítvány vagy emailben, vagy pedig a GLS futárszolgálat segítségével juttatják el a megrendelőhöz. Fontos azt is megemlíteni, hogy mindez 24 órán belül történik a felmérést követően. Ennél a cégnél ez a normál kiállítási idő. Ha pedig valakinek ennél sürgősebben lenne szüksége a dokumentumra, akkor már akár 12 órán belül is el tudják küldeni SMS-ben azt az HET-számot, amivel az ügyvéd már el tudja kezdeni a munkát, például egy adásvételi szerződés elkészítéséhez.

Nagyon érdekesen hangzott Tamás elmesélése annak ellenére, hogy késett az óráról. Erre szokták mondani, hogy minden nap tanul valami újat az ember.